skip to Main Content

Таблети за лакши приступ информацијама и заштити

Захваљујући таблетима који су обезбеђени за све основне судове у Републици Србији, особе са инвалидитетом, укључујући жене са инвалидитетом у ситуацији насиља, глуве и наглуве особе, имаће лакши приступ правди и неопходним видовима заштите и подршке.
Државна секретарка у Министарству правде Бојана Шћепановић се током новембра 2021. године у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу састала са председницима Апелационих судова у ова четири града, којима је предато укупно 66 таблета. Ова опрема је даље распоређена у све основне судове на територији Републике Србије, како би се омогућила боља информисаност вишеструко маргинализованих група, са посебним акцентом за помоћ женама са инвалидитетом, глувим и наглувим лицима које су жртве насиља у породици, али и осталих кривичних дела.

Коришћењем таблета, свака глува или наглува особа ће на шалтеру информација суда моћи да путем интернета успостави везу са преводиоцем за српски знаковни језик и постави питање. Након тога ће службеник суда одговор упутити преводиоцу, а он/она одговор превести особи која је поставила питање.
Додатно, у сарадњи са Савезом глувих Србије, Градском организацијом глувих Београда и тумачем за знаковни језик у току припрема обуке запослених службеника на шалтерима у свим основним судовима у Републици Србији за коришћење таблета, на информативним онлајн сесијама.
Ова активност се остварује у складу са Писмом о намери сарадње, које је Министарство правде у октобру 2021. године потписало са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (УН Вомен) у циљу обезбеђивања оквира за сарадњу у спречавању и сузбијању насиља према најосетљивијим групама жена.

Апелациони суд у Београду
Апелациони суд у Нишу
Апелациони суд у Новом Саду
Back To Top