skip to Main Content

Закон о спречавању насиља у породици увео мултидисциплинарни приступ

Нови Закон о спречавању насиља у породици, у који су имплементиране многе одредбе Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и у породици, увео је низ новина и мултидисциплинарни приступ, истакнуто је на састанку представника Министарства правде са делегацијом званичника из Молдавије. .
Улога и искуства Министарства правде Србије у вези са превенцијом и заштити жена, али и других жртава насиља у породици и кривичних дела одређених законом, као иу вези са радом Група за координацију и сарадњу и Савета за сузбијање насиља у породици, који су формирани у У складу са новим Законом, били су у фокусу састанка са молдавском делегацијом, која је била у Србији у студијској посети о примени мултидисциплинарног приступа у области превенције и борбе против насиља над женама.

Представница Министарства правде Ивана Славнић молдавској делегацији представила је како се у оквиру правосудног система Републике Србије остварује заштита од насиља у породици, посебно се осврнувши на Закон о спречавању насиља у породици, као и на кампањи Министарства правде „Искључи насиље”, те друге активности које Министарство правде спроводи у борби против насиља над женама.

„Истанбулску конвенцију наша држава је међу првима у свету ратификовала, ау Закон о спречавању насиља у породици имплементиране су многе одредбе Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици“, истакла је Славнић и додала да су за претходних 17 месеци примене тог закона, Групе за координацију и сарадњу размотриле су око 60.000 пријављених случајева насиља у породици и израдиле око 15.000 индивидуалних планова заштите и подршке.

Славнић је нагласио да је Министарство правде, уз подршку УНДП-а, израдило постер о примени Закона о спречавању насиља у породици, који је намењен свим надлежним државним органима, установама и институцијама које примењују тај закон.
Такође, она је додала да Министарство правде наставља са пружањем подршке Групама за координацију и сарадњу, као и са активностима које за циљ имају да утичу на повећање нивоа свести јавности о значају да се насиље препозна и пријави, али ио значају мултисекторског повезивања на локалном нивоу у циљу превенције и заштите од насиља у породици.

Директорка кривичне истраге молдавског Министарства унутрашњих послова и шефица делегација те земље Аурица Постица је представила досадашњу праксу Молдавије када је у питању превенција и борба против насиља над женама и истакла да држава Србија представља пример добре праксе у области заштите жена од насиља у породици.
Постица је додала да кривично дело насиља у породици постоји иу молдавском кривичном законодавству као посебно кривично дело, те да су субјекти заштите готово идентично постављени као иу српском Закону о спречавању насиља у породици.

Back To Top