skip to Main Content

Размотрено више од 132.000 случајева насиља у породици

Законом о спречавању насиља у породици предвиђена је обавезна интерсекторска сарадња кроз рад групе за координацију и сарадњу, које су од почетка примене закона размотриле више од 132.000 случајева насиља у породици, изјавила је Горјана Мирчић Чалуковић из Министарства правде на трибини „Гласови против насиља над женама“. и девојчицама“.

Трибину је поводом 8. марта – Међународног дана жена организовао ЕУ инфо центар. Акценат је био стављен на насиље које се дешава у школама и међу млађом популацијом уз указивање да се неретко насиље које се дешава у породици прелива и на насиље ван куће.
Мирчић Чалуковић је истаклада зато од пресудног значаја и представника просветних установа у рад групе за координацију и сарадњу, истичући да је безбедност жртве на првом месту и мора бити у фокусу свих релевантних институција.
„У периоду примене закона групе су се стастале више од 7.000 пута, али нема података колико је представника образовних установа учествовало у њиховом раду. Спорадично учешће представника образовних установа одвијало се посредством надлежног центра за социјални рад, али то је нешто на чему је нужно радити, јер рад са децом и младима јесте примарна превенција и пут да буде мање.”

Она је додала да је важно да деца и малди верују својим професорима и наставницима, да је нужно створити однос поверења и вратити веру младих у рад институција. Такође је нужно реаговати и на насиље које се врши путем интернета, које је врло распрострањено међу млађом популацијом и реаговати на њега. У том смислу важно је учити и девојчице и дечаке о ненасилним видовима комуникација, јер само тако можемо говорити о равноправности.

Заменица амбасадора ЕУ делегације у Србији Матеја Норчич Штамцар истакла је да насиље у породици заслужује нулту толеранцију. Она је додала да је само у јануару ове године било 1.700 случајева насиља у породици, а да су у три четвртине случајева жртве биле жене.
Зато, како је рекла, сви треба да буду усресређени на искорењивање најекстремнијих облика кршења људских права, указујући да је нужно радити и са девојчицама и са дечацима. Трибини су присуствовали и ученици из средњих школа у Београду.

Back To Top