skip to Main Content

Обуком тужилаца и судија до ефикасније примене закона

Министар правде Нела Кубуровић истакла је данас да ће у наредних четири месеца, колико је остало до почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, бити обучено више од 400 судија и тужилаца, од којих ће у многоме зависити како ће бити реализовани циљеви које је поставио тај закон.
„Од Закона све много очекујемо, па и Влада Србије, која кроз њега показује нулту толеранцију према насиљу и да постоји подршка жртвама. Надамо се да ћемо за годину дана моћи да кажемо да имамо мањи број жртава насиља у породици“, нагласила је Кубуровић на семинару „Спречавање насиља у породици“, којим је почела обука судија и тужилаца за предлог новог Закона.
Кубуровић је подсетила да је Закон о спречавању насиља у породици усвојен у новембру 2016. године и да се његова примена очекује од 1. јуна ове године, до када ће судије, тужиоци и полицајци пролазити специјализовану обуку, у циљу ефикасне примене нових законских решења која треба да допринесу смањењу црне статистике.
Она је истакла да Закон поред обавезних специјализованих обука предвиђа и низ нових мера и института који треба да делују превентивно и спрече насиље, а то су пре свега хитне мере – удаљење насилника из стана и забрана приласка жртви.
Кубуровић је указала да је, поред тога, свакако најзначајнији моменат у Закону и обавезна међусекторска сарадња различитих органа, пре свега судија, тужилаштава, полиције, али и центара за социјални рад, здравствених и образовних установа.
Она је навела и да Министарство правде кроз кампању и сајт „Искључи насиље“ покушава да анимира ширу и стручну јавност како би се свима приближило појавне облике насиља на које треба реаговати и које треба уклонити.
Обуку судија и тужилаца спроводи Правосудна академија уз подршку Европске уније, пројекат за унапређење обуке на Правосудној академији реализован је у организацији Бритисх Цоунцил-а.
Видео материјал можете бесплатно преузети са сајта ввв.инфобиро.тв.

Back To Top