skip to Main Content

Имплементација Истанбулске конвенције у Србији на завидном нивоу

Република Србија постигла је завидан ниво у имплементацији Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, односно Истанбулске конвенције, пре свега у нормативном оквиру. Такође, Закон о спречавању насиља у породици, али и други закони ставили су Србију у сам врх земаља западног Балкана и Турске.

То је истакнуто на дводневном Регионалном форуму „Промоција имплементације Истанбулске конвенције на западном Балкану и Турској“, одржаном у Скопљу, где је српска делегација пажњу присутних скренула и симболима за борбу против насиља над женама, јер су сви представници носили беџеве и ешарпе наранџасте боје, дајући своју подршку борби против насиља над женама и девојчицама у оквиру „16 дана активизма“ који се обележава од 25. новембра до 10. децембра.

Представница Министарства правде Горјана Мирчић Чалуковић истакла је задовољство постигнутим резултатима и показала да и даље треба настојати да представници државних органа и цивилног сектора буду јединствени и истражни у борби против насиља у породици и насиљу над женама.

„Само тако можемо обезбедити јаку породицу у којој ће расти срећна деца“, нагласио је Мирчић Чалуковић и додао да су решења која доносе законе Републике Србије за многе у региону још увек непозната. Она је додала да су препознавање насиља, разумевање његовог феномена и потреба жртава насиља у породици и кривичних дела које предвиђа Конвенција, за многе на западном Балкану још увек нерегулисани.
Мирчић Чалуковић је истакла да су Законом о спречавању насиља у породици имплеметиране многе одредбе ратификоване Истанбулске конвенције, али и да су у Кривичном законику уведена нова кривична дела која предвиђа конвенција- пре свега прогањање и полно узнемиравање. „То ставља Србију у круг земаља са изузетно јаким законодавним оквиром“, рекла је представница Министарства правде.

Форум, који је окупио велики број учесника из свих држава Западног Балкана, представника УН, „УН Вомен“, Савета Европе, цивилног сектора, отворили су председник Владе Македоније Зоран Заев, специјални представник ЕУ за Макединију Самјуел Жбогар и директорка Канцеларије „УН Вомен“ за Европу и Централну Азију Алиа Ел-Јасир.

Back To Top