skip to Main Content

Одржан вебинар: „Размена добрих пракси у поступању у случајевима насиља према женама и насиља у породици“

Министарство правде Републике Србије, у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) и Аустријском Амбасадом у Београду, организовало је вебинар на тему: „Размена добрих пракси у поступању у случајевима насиља према женама и насиља у породици“.

Током вебинара, државна секретарка Министарства правде Бојана Шћепановић изјавила је да насиље у породици представља најтежи облик кршења људских права и да је Република Србија годинама посвећена борби против родно заснованог насиља и насиља у породици, као и остваривању права жена и девојчица.

„Министарство правде се годинама бави проблемом насиља у породици. Сада,  пет година од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, можемо да кажемо да је значајно ојачано поверење жртава у надлежне државне органе. Нулту толеранцију на насиље у породици и насиље над женама могуће је постићи само свеобухватном и координисаном мултисекторском сарадњом надлежних органа, који примењују овај закон“, поручила је државна секретарка. 

Учесницима вебинара се у име Аустријске Амбасаде у Београду обратио канцелар за Југоисточну Европу Георг Штава,  а предавање су одржали судија Окружног суда града Беча Роберт Протић, који  је говорио о искуствима у поступању у случајевима насиља према женама и насиља у породици, као и проф. др Невена Петрушић са Правног факултета у Нишу, која је говорила о истраживањима феномена фемицида и реакцији надлежних органа у Републици Србији у случајевима убистава жена.

Вебинару је присуствовало 20 судија и јавних тужилаца са подручја Београда, Новог Сада, Крагујевца, Младеновца, Лазаревца, Панчева и Смедерева, као и члан Тима за спречавање насиља у породици Министарства правде Републике Србије Ивана Славнић.

Back To Top