skip to Main Content

НАЦИОНАЛНИ ДАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Дана 11. јуна 2024. године у Аранђеловцу обележен је Национални Дан родне равноправности, који је 2021. године установила Влада Републике Србије са циљем подизања свести о важности родне равноправности и унапређења положаја маргинализованих друштвених група у Србији, стварања једнаких могућности за рад, напредак и живот мушкараца и жена, односно девојчица и дечака. Национални Дан родне равноправности за општину Аранђеловац има историјски значај с обзиром да је управо 11. јуна 1842. године кнез Михаило Обреновић, својим Указом, одобрио отварање прве женске школе.

Министарство правде је и ове године , као партнер са националног нивоа, пружило подршку Савету за родну равноправност општине Аранђеловац и Комисији за родну равноправност Скупштине општине Аранђеловац у обележавању овог важног националног празника, с обзиром да је општина Аранђеловац препозната као позитиван пример у промовисању и имплементацији Закона о родној равноправности који је донет 2021. године.

Испред Министарства правде обележавању Националног Дана родне равноправности присуствовале су Снежана Радановић, посебна саветница министарке правде и Ивана Славнић, секретар Савета за сузбијање насиља у породици, виши судијски саветник упућена у Министарство правде.

Обележавање 11. јуна, у циљу промоције ове теме , на иницијативу установе културе – Смотре уметности „Мермер и звуци“, отпочело је са три интерактивне панел-дискусије у Парку Буковичке бање на којима се говорило о родној равноправности и јавном простору, те уродњавању урбанистичких политика и партиципације младих у родној равноправности и употреби јавних добара као што је то парк Буковичке бање. Након тога организовано је предавање на тему болести зависности (коцка, игре на срећу) као узроку криминалитета код младих момака и девојака, да би се после тога на тргу општине Аранђеловац делио промотивни материјал  где су  представнице Министарства правде активно учествовале у развору са грађанима и грађанкама на тему родне равноправности у свим сферама друштва.

Обележавање Националног дана родне равноправности окончано је представом „Поломљено ребро“ која осим свог едукативног карактера – јер прича о друштвеној проблематици насиља над женама у породици и партнерским односима, има и свој хуманитарни карактер – улаз на представу је био бесплатан, али су грађани и грађанке имали прилику да донирају новчана средства за помоћ Удружењу жртава насиља „ХАЈР.“

Поред представница Министарства правде обележавању 11. јуна присуствово је и представник   институције Заштитника грађана, као бројни локални партнери,  два јавна предузећа – ЈКП „Букуља“ и ЈКП „Зеленило“,као и све три средње школе из општине  Аранђеловац.

Back To Top