skip to Main Content

NACIONALNI DAN RODNE RAVNOPRAVNOSTI

Dana 11. juna 2024. godine u Aranđelovcu obeležen je Nacionalni Dan rodne ravnopravnosti, koji je 2021. godine ustanovila Vlada Republike Srbije sa ciljem podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja marginalizovanih društvenih grupa u Srbiji, stvaranja jednakih mogućnosti za rad, napredak i život muškaraca i žena, odnosno devojčica i dečaka. Nacionalni Dan rodne ravnopravnosti za opštinu Aranđelovac ima istorijski značaj s obzirom da je upravo 11. juna 1842. godine knez Mihailo Obrenović, svojim Ukazom, odobrio otvaranje prve ženske škole.

Ministarstvo pravde je i ove godine , kao partner sa nacionalnog nivoa, pružilo podršku Savetu za rodnu ravnopravnost opštine Aranđelovac i Komisiji za rodnu ravnopravnost Skupštine opštine Aranđelovac u obeležavanju ovog važnog nacionalnog praznika, s obzirom da je opština Aranđelovac prepoznata kao pozitivan primer u promovisanju i implementaciji Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je donet 2021. godine.

Ispred Ministarstva pravde obeležavanju Nacionalnog Dana rodne ravnopravnosti prisustvovale su Snežana Radanović, posebna savetnica ministarke pravde i Ivana Slavnić, sekretar Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, viši sudijski savetnik upućena u Ministarstvo pravde.

Obeležavanje 11. juna, u cilju promocije ove teme , na inicijativu ustanove kulture – Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“, otpočelo je sa tri interaktivne panel-diskusije u Parku Bukovičke banje na kojima se govorilo o rodnoj ravnopravnosti i javnom prostoru, te urodnjavanju urbanističkih politika i participacije mladih u rodnoj ravnopravnosti i upotrebi javnih dobara kao što je to park Bukovičke banje. Nakon toga organizovano je predavanje na temu bolesti zavisnosti (kocka, igre na sreću) kao uzroku kriminaliteta kod mladih momaka i devojaka, da bi se posle toga na trgu opštine Aranđelovac delio promotivni materijal gde su predstavnice Ministarstva pravde aktivno učestvovale u razvoru sa građanima i građankama na temu rodne ravnopravnosti u svim sferama društva.

Obeležavanje Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti okončano je predstavom „Polomljeno rebro“ koja osim svog edukativnog karaktera – jer priča o društvenoj problematici nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, ima i svoj humanitarni karakter – ulaz na predstavu je bio besplatan, ali su građani i građanke imali priliku da doniraju novčana sredstva za pomoć Udruženju žrtava nasilja „HAJR.“

Pored predstavnica Ministarstva pravde obeležavanju 11. juna prisustvovo je i predstavnik institucije Zaštitnika građana, kao brojni lokalni partneri, dva javna preduzeća – JKP „Bukulja“ i JKP „Zelenilo“,kao i sve tri srednje škole iz opštine Aranđelovac.

Back To Top