skip to Main Content

4. ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА НАЦИОНАЛЕ КАМПАЊЕ“ 16 дана активизма против насиља над женама“

У организацији  Савета за родну равноправност општине Аранђеловац и Министарства правде  7. децембра одржана је у  Свечаној сали Народног музеја у Аранђеловцу 4. годишња Конференција о родној равноправности на локалном нивоу. Конференција је одржана у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ која траје од 25. новембра до 10. децембра.

Присутнима се испред Министарства правде обратила државна секретарка Бојана Шћепановић  , којом приликом је изложила ефекте примене Закона о спречавању насиља у породици као и активности које је Министарство правде имало у последњих шест ипо година од почетка примене закона.

Шћепановић је навела да насиље у породици представља један од најтежих облика кршења људских права због чега је Влада Републике Србије претходних година интезивно посвећена борби против родно заснованог насиља и парнерског насиља, и са тим у вези, подсетила је присутне да је Републике Србија била међу првим земљама које су ратификовале Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, познатију као Истанбулску конвенцију, још давне 2013. године, као и Конвенцију о елиминацији свих облика дискриминације према женама, такозвану CEDАW конвенцију као и друге најзначајније конвенције Уједињених нација о људским правима.

Државна секретарка је истакла да су родно заснованим насиљем најчешће погођене жене и да се као доминантан учинилац насиља у породици јавља особа мушког пола, те да су жене најчешће жртве насиља у породици у оквиру партнерских односа и да се тај тренд понавља из године у годину и то од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици. Напоменула је да је врло неповољна ситуација у претходној деценији, када је у питању све већи број женских жртава насиља у породици , довела до тога да је било неопходно донети превентивни закон у овој области, из којег разлога је залагањем Министарства правде Републике Србије 2016. године донет Закон о спречавању насиља у породици, захваљујући коме су најзначајније одредбе Истанбулске конвенције инкорпориране у наш законодавни оквир.

Бојана Шћепановић  је представила статистику примене Закона о спречавању насиља у породици, и додала да подаци о примени закона указују на то да је одговор наше државе на борбу против насиља у породици и родно засновано насиље недвосмислен и да су управо благовременом и адекватном  реакцијом свих надлежних институција и сензибилисаних професионалаца , који примењују закон,  животи великог број жена спашени .

Шћепановић је на крају истакла насиље у породици није приватна ствар појединца, него да представља проблем целокупног друштва, и да су доношењем Закона о спречавању насиља у породици, жртве охрабрене да о насиљу не ћуте него да насиље  пријаве, те да је неопходно путем медијског извештавања указати  јавности да ће сваки учинилац извршеног насиља бити адекватно санкционисан а да ће свака жртва насиља бити заштићена као и да је одговорност за извршено насиље увек и искључиво на учиниоцу.

Испред Савета за родну равноправност општине Аранђеловац присутнима се обратила Невена Ирић, Заменица председника општине Аранђеловац, која је представила активности локалне заједнице , који се тичу механизама родне равноправности као и активности које је општина Аранђеловац, као општина која је пример добре праксе, урадила по питању борбе и спречавања насиља у породици и родно заснованог насиља  као и борбе против сваког облика дискриминације и кршења људских и мањинских права.

Конференцији су се, у оквиру првог панела који се тицао упознавања стручне и опште јавности са механизмима државне борбе против насиља, сарадње међу ресорним институцијама, и представљања најновијих статистичких података,  присутнима испред Оперативног тима Савета за сузбијање насиља у породици Владе Републике Србије обратили  Стана Пантелић, потпук. полиције, испред Министарства унутрашњих послова – Управе криминалистичке полиције, Гордана Радић, тужитељка испред Врховног јавног тужилаштва у Београду,  Александар Џелетовић, испред Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије.

У циљу важности подизања свести јавности о постојању овог друштвеног проблема, Дарко  Бошковић, испред Одељења за информационо-комуникационе технологије у Министарству правде, представио је на конференцији  софтверско решење Министарства правде – сајт „Искључи  насиље“  и подсетио све присутне да су сајт  и истоимена кампања  покренути паралелно са доношењем Закона о спречавању насиља у породици а да је током 2022. године сајт „Искључи насиље“ ревиидиран и унапређен у складу са најновијим  европским стандардима. Бошковић је присутнима показао и да се сајт „Искључи насиље“ састоји из три одељка , те посебно скренуо пажњу на то да су делови сајта преведени на енглески језик као и на српски знаковни језик, а све у циљу како би све жртве насиља у породици, биле једнако заштићене и једнако упознате са својим правима. указано и на потребу сталног унапређивања одговора друштва на проблем насиља у породици, као и на потребу заштите свих оних који су преживели тај облик насиља.

Конференција коју је по 4. пут организовао Савета за родну равноправност општине Аранђеловац окупила је све учеснике чији је рад  препознат као важан допринос у активностима и мерама које  Републике Србије спроводи у циљу сузбијања насиља у породици и родно заснованог насиља,званичнике градске општине Звездара, члана Градског већа Града Крагујевца, социјалне раднике, представнице женских удружења Колубарског округа,  представнике Полицијске станице у Аранђеловцу,  чланове и чланице Скупштине општине и Општинског већа општине Аранђеловац, руководиоце унутрашњих организационих јединица Општинске управе општине Аранђеловац, као и представнике медија и јавних установа културе, основних, и средњих школа са територије општине Аранђеловац.

Годишњој Конференцији о родној равноправности на локалном нивоу испред Министарства правде присуствовали су Душан Станковић и Ивана Славнић, виши судијски сарадници упућени у Министарство правде у одељење за сузбијање насиља у породици.

Back To Top