skip to Main Content

Обука за родно осетљиво поступање полиције у случајевима насиља над женама и девојчицама

Током кампање 16 дана активизма, Одељење за транснационалне претње ОЕБС-а, Мисије ОЕБС-а у Србији у партнерству са  Министарством правде и Министарством унутрашњих послова Републике Србије, одржан је тренинг под називом : „Обука за родно осетљиво поступање полиције у случајевима насиља над женама и девојчицама“.  Циљ тренинга је био  пружање подршке полицијским службеницима и тужиоцима са територије Републике Србије,  да ефикасно реагују на случајеве насиља над женама и  насиља над девојчицама, са посебним акцентом на  приступ усмерен ка жртвама насиља.

Тренинг  је одржан у периоду  од 27. новембра до 1. децембра у Врњачкој Бањи и на истом су предавачи били полицијски службеници  и тужиоци који су претходно сертификовани од стране ОЕБС-овог Одељења за транснационалне претње на тренингу одржаном у Варшави у августу 2022. године, као и други експерти ОЕБС-а.

Ова обука је пета у низу ОЕБС-ових тренинга обуке о родно одговорном поступању полиције према женама и дјевојчицама, жртвама насиља, након тренинга који су одржани у Албанији, Северној Македонији, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Тренизи су организовани се у оквиру ОЕБС-овог пројекта: „Јачање капацитета кривичног правосуђа за борбу против родно заснованог насиља у Југоисточној Европи“, а који пројекат финансирају Немачка, Норвешка, Финска, Аустрија, Француска и Италија.

Пројекат  доприноси бољој имплементацији Истанбулске конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, с обзиром да су одредбе ове конвенције имплементуране у Закон о спречавању насиља у породици, који је почео да се примењује 01. јуна 2017. године а да је Републике Србија међу првим државама ратификовала Истанбулску конвенцију, још давне 2013. године.

„Бити жртва родно заснованог насиља представља специфичне изазове, с обзиром да када се  полицији пријави случај насиља у породици, пријава се најчешће подноси управо против особе са којом оштећена живи дуги низ година ,  од које је  можда и финансијски зависна и са   којом  можда има и децу, што све представља отежавајуће околности по једну жртву наасиља да насиље пријави , а како је истакао Бјорн Торе Салтвик, менаџер пројекта и саветник ОЕБС-а за развој и реформу полиције.

„Заједнички курсеви обуке пружају вредну прилику полицијским службеницима  и тужиоцима да схвате важност приступа усмереног на жртву када се ради о случајевима родно заснованог насиља“, рекао је Мирослав Ракић, национални тренер и главни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Руми. Тренингу су испред Министарства правде у својству посматрача присуствовали Ивана Славнић и Душан Станковић виши судијски сарадници упућени у Министарство правде у сектор за сузбијање насиља у породици као и Стана Маљковић чланица Оперативног тима за родну равноправност.

Back To Top