skip to Main Content

САСТАНАК О НАСТАВКУ САРАДЊЕ MИНИСТРСТВА ПРАВДЕ И АГЕНЦИЈЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ И ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА У ВЕЗИ БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Дана 21. априла 2023. године у Министарству правде државна секретарка Бојана Шћепановић  одржала је састанак са директорком  Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) – Канцеларије националног програма у Републици Србији, Миланом Рикановић, на тему наставка сарадње ове две институције кроз спровођење заједничких активности у циљу спречавања и сузбијања насиља према женама и насиља у породици.

Бојана Шћепановић се овом приликом осврнула на успешну сарадњу коју  Министарство правде има са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women),   у области заштите од породичног и родно заснованог насиља, са посебним акцентом на потписано Писмо о намери сарадње којим су иницирани и развијени заједнички пројекти, инцијативе и активности у области спречавања и сузбијања насиља према женама и насиља у породици посебно укључујући жене из вишеструко маргинализованих друштвених група.

Шћепановић је изложила конкретне предлоге за наставак  будуће сарадње којом приликом је истакла да је сарадња са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) изузетно важна за унапређивање родне равноправности с обзиром да само заједничким снагама можемо да утичемо да постанемо друштво које не познаје родне стереотипе и друштво које не толерише ниједан тип насиља.

Директорка Канцеларије националног програма у Републици Србији  Милана Рикановић, је подсетила да је UN Women  организација Уједињених нација посвећена родној равноправности и оснаживању жена, која ради на уклањању свих облика дискриминације жена и девојчица као и насиљa према женама и девојчицама као најтежем облику дискриминције, којом приликом је навела  да UN  Women и Министарство правде  имају заједничке циљеве и да  би  наставак  сарадње ове две институције позитивно утуцао на спречавање насиља према женама  као и на ублажавање последица истог.

Састанку је испред Министарства правде присуствовала Снежана Радановић , посебна саветница министарка правде док је испред организације UN Women састанку присуствовала саветница Андријана Човић

Back To Top