skip to Main Content

Обележавање 1. марта Светског дана нулте толеранције дискриминације

Дана 01. марта у Великој сали Скупштине града Крагујевца у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Градске управе града Крагујевца поводом обележавања Светског дана нулте толеранције дискриминације одржан је друштвени дијалог под називом „Ресоцијализација и реинтеграција бивших осуђених лица –пут до корисног члана друштва „ на ком су учесници са различитог аспекта разматрали могућност унапређења и побољшања друштвеног положаја бивших осуђених лица, указујући на посебан значај ресоцијализације ове рањиве групе, као и на механизме потребне за прихват осуђених лица од стране локалних самоуправа.

Испред Министарства правде учешће у друштвеном дијалогу узела је државна секретарка Бојана Шћепановић која је  истакла  да су Министарство правде и Управа за извршење кривичних санкција уз подршку ЕУ реализовали неколико пројеката као и да су у последњих неколико година спроводили низ пројеката са локалним удружењима грађана, како би се радило са посебно осетљивим групама међу осуђеним лицма, као што су малолетна лица, жене на извршењу затворске казне, лица са проблемима зависности и сва друга лица која поред чињенице да се налазе на извршењу затворске казне припадају некој посебно осетљивој друштвеној категорији.

Државна секретарка је посебно истакла и чињеницу да је усвајањем Закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, по први пут препознат орган од стране државе који је задужен за пружање постпеналне подршке, а то је Повереничка служба. До овог тренутка акценат је био на заводима, који су Законом о извршењу кривичних санкција били обавезани да лице припреме за излазак на слободу, док је брига о лицима била препуштена појединачним акцијама и напорима у локалним заједницама. Сада и формално, Повереничка служба у оквиру Управе за извршење кривичних санкција, а кроз тесну сарадњу са Службама за третман у заводима, ради на пружању помоћи и подршке бившим осуђеним лицма у првим данима слободе.

Шћепановић је на крају додала да прихват осуђених лица представља завршни испит формалног система  али и читавог друштва , када треба да покажемо солидарност и разумевање и помогнемо да се ова лица врате у своје локалне средине  и кроз прихватање и разумевање, а подржавајући промене које су настале током извршења казне подржавамо их да остану на „правом путу“.

Back To Top