skip to Main Content

Институционални одговор на фемицид у Републици Србији

У Дому Народне Скупштине дана 28. децембра одржана је конференција на тему „Институционални одговор на фемицид у Републици Србији“ у организацији Женске парламентарне мреже и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Конференцију је уводним обраћањем отворио др Муамер Бачевац, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, истакавши да фемицид погађа сва друштва и све групе жена те да представља глобални проблем  , којом приликом је нагласио и велики значај спроведене кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ али и  указао да је неопходно укључење представника државних институција, представника медија али и шире јавности како би се спречиo фемицид и насиље над женама.

Присутнима се испред Министарства правде обратила  Ивана Славнић, виши судијски сарадник упућена у Министарство правде, и изложила активности које је Министарство правде, у последњих пет ипо година од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, предузело у циљу спречавању насиља над женама, којом приликом је навела и препоруке које неопходно предузети како би се превентивно деловало и спречило да  дође до убистава жена.

„Задатак професионалаца јесте да у ситуацији насиља пронађу најбоље решење како би се заштитио живот жртве и с обзиром да се ризик од понављања насиља мења у зависности од тога које су мере предузете како би се управљало ризиком и смањила опасност у којој се налази жртва насиља,за ефикасно спречавање фемицида од круцијалног је значаја правовремено препознавање  и откривање насиља због чега је неопходно обезбедити сталан процес обуке судија, јавних тужилаца, запослених у правосуђу“ истакла је у свом обраћању Ивана Славнић.

Славнић је подсетила  присутне да је Министарство правде почев од јуна 2017. године па закључно са новембром 2022. године, подршку пружило професионалцима у 39 основних јавних тужилаштава на територији целе Републике Србије и да је обуке у протеклих пет ипо година прошло око хиљаду учесника, представника релевантних институција, и напоменула да  Министарство правде планира да и у 2023. године настави са организовањем обука за професионалце који примењују Закон о спречавању насиља у породици ради што квалитетнијег обезбеђивања заштите свих жртава насиља у породици, у једнаком обиму на целој територији Републике Србије.

Ивана Славнић је као једну од препорука навела и да је неопходно  континуирано радити на подизању свести јавности о томе да успешна превенција фемицида првенствено захтева превазилажење културе насиља према женама и да је  Министарство правде у том циљу, а  сходно чл.12. Истанбулске конвенције, на својој званичној интернет презентацији оставило простора за сајт „Искључи насиље“,  који је у току 2022. године  ревидиран и унапређен у складу са европским стандардима и путем којег се жртве насиља охрабрују да пријаве насиље у породици а истовремено се  промовишу и промене друштвених и културних образаца понашања  које се односе на искорењивање предрасуда , обичаја и традиције.

Жене су најчешће жртве породичног  насиља и постојање породичног насиља пре убиства жене од стране њеног интимног партнера представља фактор ризика број један за фемицид који је ,као најекстремнију манифестацију родно заснованог насиља према женама, могуће спречити само координисаним и благовременим деловањем свих институција система због чега ће Министарство правде ће и у наредном периоду наставити активно да се бави решавањем овог великог проблема, поручила је на крају Славнић.

Конференцији је присуствовало велики број стручњака, представника релевантних институција и представника Владе Републике Србије  и учесници су се кроз три сесије детаљно бавили различитим аспектима борбе против фемицида – од анализе тог проблема у Србији, преко разматрања рада институција и одговара на фемицид, до утврђивања препорука и даљих корака у адекватном одговору и борби против фемицида.

Back To Top