skip to Main Content

Међународни дан особа са инвалидитетом

3. децембра широм света обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом и Министарство правде подсећа да је тим поводом , ради укидања баријера са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочају, потписало Писмо намере о сарадњи на спречавању и сузбијању насиља према женама и унапређивања родне равноправности  са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена ( UN Women).

Као једна од спроведених активности из Писма намере о сарадњи јесте и подршка жртвама  насиља кроз набавку таблета за  све основне судове у Републици Србији којима се унапређује коришћење видеокомукинационог сервиса (ВРС) тј. услуге видео релеј тумача и омогућава  приступ информацијама и остваривању свих  права глувих и наглувих жртава. Истовремено, за службенике судова су  реализовани и вебинари за  примену таблета, како би таблети  заживели у пракси и како би на шалтерима информација у судовима уз помоћ преводилаца за знаковни језик сваки грађанин и грађанка добити потребне информације на језику који разумеју, српском знаковном језику.

Министарство правде подсећа и да је додатну пажњу посветило посебно осетљивим групама жртава родно заснованог насиља- глувим и наглувим особама, на тај начин што су најзначајније информације на сајту „Искључи насиље“ преведене и на знаковни језик.

Поводом обележавања Међународног дана знаковног језика и Међународне недеље глувих 30. септембра 2022. године Градска организација глувих Београд и Савез глувих и наглувих Србије Министарству правде доделили су Захвалницу за допринос у остваривању права особа са инвалидитетом и јачању Србије без баријера.

Захвалницу су испред Министарства правде примиле Снежана Радановић, посебни саветник министра и Ивана Славнић, виши судијски сарадник упућена у Министарство правде.

Министарство правде ће и у будућности  својим активностима наставити да се залаже за једнак приступ правди за све жртве насиља и то је једини прави пут да постанемо инклузивно друштво са једнаким могућностима за све грађанке и грађане Републике Србије.

Back To Top