skip to Main Content

ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА МРЕЖЕ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА“

„Пет година од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици-ефекти, изазови и решења“

У организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана 5. децембра одржана је у Скупштини Аутономне покрајине Војводине у Новом Саду годишња конференцији мреже „Живот без насиља“ под називом „Пет година примене Закона о спречавању насиља у породици“. Конференција је одржана у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ која траје од 25. новембра до 10. децембра.

Присутнима се испред Министарства правде обратила Ивана Славнић, виши судијски сарадник упућена у Министарство правде, којом приликом је изложила ефекте примене Закона о спречавању насиља у породици као и активности које је Министарство правде имало у последњих пет година од почетка примене закона.

„Министарство правде је од самог почетка примене Закона о спречавању насиља у породици  посебан акценат ставило на едукације и специјализоване обуке чланова група за координацију и сарадњу, па је тако почев од јуна 2017. године и закључно са октобром 2022. године, подршку пружило професионалцима у 33 основна јавна тужилаштва на територији целе Републике Србије“, истакла је  у свом обраћању Ивана Славнић.

Славнић је даље навела да је обуке, које је организовало Министарство правде и Савет за сузбијање насиља у породици у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој у Србији, у протеклих пет година прошло више од 800 учесника, односно представника јавних тужилаштва, полиције, центара за социјални рад, затим здравствених и образовних установа, Националне службе за запошљавање као и представника Тела за родну равноправност на локалном нивоу.

Ивана Славнић је представила статистику примене Закона о спречавању насиља у породици којом приликом је подсетила присутне да Министарство правде на месечном нивоу прати примену овог закона и да се у оквиру сајта „Искључи насиље“ налази посебан одељак о статистици у којем је дат приказ продужених хитних мера према Закона о спречавању насиља у породици.

„Министарство правде ће и у наредном периоду наставити активно да се бави проблемом насиља у породици и насиља над женама, кроз јачање свести о препознавању и неопходности пријаве насиља , као и кроз унапређење координисаног и ефикасног деловања свих институција система“,поручила је на крају Славнић.

Поред важности подизања свести јавности о постојању овог  друштвеног проблема, на конференцији је указано и на потребу сталног унапређивања одговора друштва на проблем насиља у породици, као и на потребу заштите свих оних који су преживели тај облик насиља.

На конференцији коју је по 17. пут организовао Покрајински заштитник грађана учествовали су представници јавних тужилаштава, судова, полиције, представници канцеларије Поверенице за заштиту равноправности, центара за социјални рад, здравствених установа, међународних организација, полазници Правне клинике за борбу против насиља у породици  Правног факултета у Новом Саду као и удружења грађанки и грађана која се бави заштитом од дискриминације, са циљем заједничког доприноса у борби против родно заснованог насиља.

Годишњој конференцији мреже „Живот без насиља“ испред Министарства правде присуствовала је  и Јована Кутањац, самостални саветник.

Back To Top