skip to Main Content

ВЕБИНАР У АМБАСАДИ АУСТРИЈЕ

ВЕБИНАР У АМБАСАДИ АУСТРИЈЕ

„Размена добрих пракси у поступању у случајевима насиља према женама и насиља у породици“

Министарство правде Републике Србије  је у партнерству са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) , у сарадњи са Амбасадом Аустрије у Београду  ,  дана 23. јуна 2022. године у просторијама  Амбасаде Аустрије организовало вебинар „Размена добрих пракси у поступању у случајевима насиља према женама и насиља у породици“.

Циљ вебинара био је размена знања и искустава као и унапређење сарадње између професионалаца,   представника судова и јавних тужилаштва у Аустрији и Републици Србији, посебно узимајући у обзир чињеницу да је пракса Аустрије и аустријски модел поступања, када је у питању насиље у породици, препознат и коришћен као полазна основа за доношење појединих законских решења у нормативном оквиру Републике Србије.

Државна секретарка Министарства правде Бојана Шћепановић  је у уводном делу навела да насиље у породици представља најтежи облик кршења људских права и да је Република Србија  већ годинама активно посвећена борби против родно заснованог насиља и насиља у породици као и убрзавању напретка у остваривању права жена и девојчица.Подсетила је присутне да је  Република Србија била једна од првих земаља која је у 2013. години ратификовала Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, познатију као Истанбулска конвенцију.

Шћепановић је даље истакла да је Министарство правде,  посебно препознајући  потребу за унапређењем пружања услуга када су у питању жене из вишеструко рањивих група, у октобру месецу 2021. године са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) потписало Писмо о намери сарадње, у циљу обезбеђивања оквира за сарадњу у спречавању и сузбијању насиља према женама и девојчицама, и да је Министарство правде као једну од  планираних активности из Писма намере о сарадње, у току марта месеца 2022. године организовало и први у низу тематских вебинара за представнике правосудних органа  са амбасадом Финске Републике на тему  „Процена ризика и координисано поступање у случајевима насиља у породици.

У поздравном обраћању учесницима се испред Амбасаде Аустрије обратио Georg Stawa, канцелар за југоисточну Европу а предавачи на вебинару су били  судија Окружног суда Града Беча,  Роберт Протић, који  је у свом излагању говорио о искуствима у поступању у случајевима насиља према женама и насиља у породици док је у другом делу вебинара предавачица, проф.др Невена Петрушић са Правног факултета у Нишу, говорила о истраживањима феномена фемицида и реаговањима институција у Републици Србији у случајевима убистава жена

Бојана Шћепановић је поручила да Министарство правде наставља активно да се бави проблемом насиља у породици и да сада,  пет година од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, можемо да кажемо да је значајно ојачано поверење жртава у надлежне државне институције  и да је нулту толеранцију на насиље у породици и насиље над женама могуће постићи само свеобухватном и координисаном мултисекторском сарадњом свих надлежних институција које примењују овај закон.

Вебинару је присуствовало 20 судија и јавних тужилаца са подручја Београда, Новог Сада, Крагујевца, Младеновца, Лазаревца , Панчева и Смедерева, а испред Министарства правде вебинару је присуствовала Ивана Славнић, као део тима за спречавање насиља у породици.

Back To Top