skip to Main Content

Пример извештаја надлежног полицијског службеника за састанак Групе за координацију и сарадњу

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШНЈИХ ПОСЛОВА

Дирекција полиције

Полицијска управа_______________________

Полицијска станица______________________

____/___ .___/1 број /____17

Дана ____.12.2017. године

ул._____________ број___ , бр. тел.____ , лок._____

Групи за координацију и сарадњу — подгрупа_____________

ПРЕДМЕТ: Извештај, насиље у породици

Обавештавамо вас о догађајима због којих су интервенисали полицијски службеници ПС_________, у вези с насиљем у породици односно с нарушеним породичним односима, на основу Закона о спречавању насиља у породици, у извештајном периоду за текући месец 2017. године.

1. Дана 22.11.2017. године, у 07,15 часова, патрола ПС ______ упућена је у _______, ул.____________ бр. ___, одакле је позивало НН женско лице и пријавило свађу супружника. У стану број ___, на наведеној адреси, патрола је обавила разговор са Ђ.Д. рођ._______ године, с пребивалиштем на наведеној адреси, која је изјавила да дуже време има проблема с невенчаним супругом З.М., рођ. _______ године, са исте адресе, као и да је у пар наврата интервенисала патрола полиције. Ђ.Д. је наизглед деловала узнемирено, али није имала видне повреде. Такође, изјавила је да је З.М., у току ноћи, чистио стан и да је том приликом лупао по стану, те је на тај начин узнемиравао укућане, као и да је њу вређао и оптуживао да га вара, због чега јој је поломио мобилни телефон и претио јој да ће је убити пиштољем. Ђ.Д. је показала мобилни телефон с пукотином на екрану и поломљеном пластиком у горњем десном углу. На питање где је било мал. дете док је З.М. током ноћи чистио и лупао вратима, Ђ.Д. наводи да је дете било у својој соби и да му је она пуштала музику како би што мање био узнемирен понашањем З.М. Обављен је и разговор са З.М. који је негирао наводе Ђ.Д. и изјавио да јој није претио, нити ју је физички нападао, већ је оптужиоЂ.Д. да намерно баца прашину по стану, што њему смета због здравствених разлога, те да је зато више пута у току ноћи чистио стан. Патроли је наложено да проба да пронађе неког из комшилука ко би могао да пружи додатна обавештења, с обзиром на то што је пријава била анонимна. З.М. је доведен у ПС и с њим је обављен разговор, узета је изјава и сачињен је записник о изјашњењу. Разговор је обављен и са Д.Ђ., о околностима догађаја и од ње је узета службена белешка о обавештењу примљеном од грађана. Проценом ризика, утврђено да је било ранијих интервенција, да је З.М. прекршајно кажњаван за прекршај ЗЈРМ, да је код Д.Ђ. уочљив страх, да се налазе на евиденцији ЦСР-а због поремећених породичних односа, да у породици постоји мал. дете од три (3) године, које је било у стану приликом насилног догађаја, да постоје финансијски проблеми, да постоји сумња на менталне болести, да постоји љубомора. О догађају је обавештена дежурна заменица ОЈТ-а _________, која се изјаснила да се лице задржи по члану 294. ЗКП-а, у вези с чланом 211. став 1. тачка 2. ЗКП-а, због к.д. насиље у породици из члана 194/1 КЗ-а.

Подаци којима располаже ПС ________: Провером путем ЈИС МУП-а Ре- публике Србије, установљено је да је лице З.М. прекршајно осуђивано, а да лице Д.Ђ. није евидентирано; лица немају оружје у легалном поседу. Провером путем апликације електронског догађаја, установљено је да је било ранијих пријава, по којима су поступали полицијски службеници ПС __________, зато што је Д.Ђ. бацала прашину по кући, што је сметало З.М.

Такође, патрола је по налогу дежурне раднице за НУП обавила разговор с комшијама. Већина њих наводи да им ништа није познато, али је А.С. с првог спрата рекла да је чула плач детета и неко лупање, али да се убрзо потом чула и музика, тако да је најпре помислила да неко нешто слави. Тек када је видела да долази полиција, схватила је да ипак није славље у питању. Такође, комшија Н.О., који живи у згради преко пута зграде З.М. Д.Ђ., наводи да често седи на тераси и пуши, те да је приметио да је у стану преко пута његовог стана мушкарац викао и млатио неком мотком/метлом или нечим сличним, док је женска особа покушавала нешто да објасни. Није чуо о чему причају, али је призор деловао „напето” толико да се чак у једном тренутку запитао хоће ли мушкарац ударити жену том метлом.

2. Полицијски службеници ПС ________ ухапсили су и на основу члана 294 став 1 ЗКП-а донели решење о задржавању М.С., од оца Ч., рођеног ______. године, због основа сумње да је извршио кривично дело насиље у породици из члана 194/1. НН лице, дана 29.11.2017. године, у 19,00 часова, пријављује буку и галаму у ________ ул._______. Упућена је патрола која је доласком на лице места, у ул. ___________ бр. ___, затекла лица М.С., ЈМБГ __________, с пријављеним пребивалиштем на горенаведеној адреси, контакт телефон 060/__________, њеног супруга М.Сл., ЈМБГ ______________, с пријављеним пребивалиштем на горенаведеној адреси, контакт телефон 060/____ и њиховог малолетног сина М.Л., рођ. 2004. године. У разговору обављеном са М.Сл. и М.С., патрола је установила да је М.Сл. спавала код куће, јер ју је болела глава, те да је М.С., кад је дошао, око 18,40 часова, скочио на њу док је лежала на кревету у дневном боравку, више пута је нападајући речима: „курво”, „јебем ти матер, шта си ти допринела овој кући”, уз претње да ће је убити. Након вербалне расправе, рукама ју је огребао по врату и лицу, бацао је храну по дневној соби, преврнуо је кревет у дневној соби, насртао на М.Сл., при чему се малолетни син М.Л. такође све време налазио ту и раздвајао оца од мајке, да је не би тукао. М.Сл. је изјавила да ово није први пут, да се такви догађаји понављају и да је М.С. већ дуже малтретира. М.Сл. је упућена да се  јави у дежурни КБЦ, ради констатовања повреда и да након тога достави лекарски извештај у ПС _________. О догађају је обавештена крим. радница за насиље у породици, која је пренела информацију да се лице М.С. доведе у ПС ________, а да се М.Сл. упути да сама дође у ПС _______, где ће се наставити даљи рад. ОЗСК: Са М.Сл. је обављен разговор, од ње је узета службена белешка о обавештењу примљеном од грађана. М.Сл. је имала видне повреде на себи, те је упућена на лекарски преглед ради констовања повреда. Лице је фотографисао крим. техничар. Проценом ризика, утврђено је да је лице М.С. већ вршило насиље, да је полиција интервенисала више пута, да је писана кривична пријава за исто крив.дело, да је лице осуђивано и за кривично и за прекршајно дело, да је мал. дете било присутно и да је могло бити повређено, да постоји претња убиством, да има телесних повреда, да је уочљив страх жртве. О догађају је обавештена деж. Заменица ОЈТ __________, која се изјаснила да лицу треба да се одреди задржавање до 48 часова, због основа сумње да је извршио кривично дело насиље у породици из члана 194. став 1. КЗ-а, те је лице задржано, у складу са одредбама ЗКП-а. У присуству браниоца по службеној дужности ________, лицу је одређено задржавање. КУ — ______/2017, КТ — _____/17.

Подаци којима располаже ПС __________: Провером путем ЈИС МУП-а Републике Србије, установљено је да лица не поседују оружје у легалном поседу, као и то да М.Сл. није евидентирана, а да М.С. пролази кривично и прекршајно. Увидом у електронски дневник догађаја, полицијски службеници су интервенисали код дате породице, у вези с насиљем у породици. М.С. је 2016. године писана кривична пријава за насиље у породици из члана 194. став 1. КЗ-а. Пролази ЈРМ за вршење насиља над супругом.

3. П.Т., од оца С., рођ. ____, из __________ ул. ______, дана 05.12.2017. године, у 10.10 часова, приступила у ПС ____________ и пријавила да је узнемирава бивши дечко Т.Н. Она наводи да је три месеца била у емотивној вези са Т. Н., да зна да живи негде у ______, али да не зна и назив улице. Везу са Т.Н. је прекинула пре месец дана, али Т.Н. то не жели да прихвати. Од када му је рекла да не жели да буде више с њим, он јој константно шаље СМС поруке, контактира с њом путем Фејсбука, зове је телефоном. У СМС порукама је назива погрдним именима, говори јој да је курва, дроља, да је проста и глупа, а затим да му недостаје и да не схвата колико је била срећна што је он био с њом и слично. П.Т. додаје да је она то игнорисала, да га је пре пар дана блокирала на Фејсбуку, али да је јутрос на зиду зграде, где живи с родитељима, освануо велики натпис „Овде живи курва!”, исписан црвеним ауто-лаком. Ово ју је уплашило, јер зна да је то написао њен бивши дечко, ког је изнервирало то што је прекинула везу с њим, а вероватно и то што га је „блокирала” на Фејсбуку. Додаје и да је јутрос с непознатог броја примила фотографију на којој се налази овај натпис на њеној згради. П.Т. наводи да се боји Т.Н. и моли полицију да је заштити од њега. ОЗСК: Истог дана, 05.12.2017. год., око 13:00 часова, у ПС __________, приступио је Т.Н., од мајке М., рођ. ______, с пребивалиштем у ______, место ______ ул. _________, с којим је обављен разговор, те је сачињен записник о изјашњену. Проценом ризика, утвђено је да постоје љубомора, узнемиравање, прогањање, страх жртве, раскид партнерске везе. Наређењем, изречена је хитна мера забрана приласка и комуницирања са оштећеном у трајању 48 часова, која се рачуна од 20:00 часова. Суд је хитну меру продужио. О догађају је обавештен и деж. тужилац који је наложио да се изузме садржај из мобилног телефона жртве и да се уз извештај достави тужилаштву ради даљег рада и одлуке. Извештај и извод о садржају телефона жртве достављени су ОЈТ-у на даљу надлежност и поступање, а процена ризика достављена је Групи за координацију и сарадњу.

Подаци којима располаже ПС ______________: Провером у службеној еви- денцији, установљено је да је Т.Н. евидентиран кривично само за кривично дело против имовине, да П.Т. није евидентирана, да немају оружје у легалном поседу, као и то да до сада није било евидентираних догађаја/интервенција. Т.Н. пролази за к.д. 204 КЗ-а РС.

4. За предмет који је био на Групи 03.08.2017. године, обављен је разговор са В.Љ. који наводи да се одселио из куће својих родитеља, али да од млађе браће зна да њихов отац и даље конзумира алкохол и да је тензија код куће све већа…. (итд.)

подносилац извештаја

НАЧЕЛНИК ПС

________________________

мл. полицајац 1. кл.

главни полицијски саветник

________________________

* Текст је преузет из збирке Предлог за унапређивање рада групе за координацију и сарадњу у складу са Законом о спречавању насиља у породици 

Back To Top