skip to Main Content

Primer izveštaja nadležnog policijskog službenika za sastanak Grupe za koordinaciju i saradnju

REPUBLIKA SRBIJA

MINISTARSTVO UNUTRAŠNЈIH POSLOVA

Direkcija policije

Policijska uprava_______________________

Policijska stanica______________________

____/___ .___/1 broj /____17

Dana ____.12.2017. godine

ul._____________ broj___ , br. tel.____ , lok._____

Grupi za koordinaciju i saradnju — podgrupa_____________

PREDMET: Izveštaj, nasilje u porodici

Obaveštavamo vas o događajima zbog kojih su intervenisali policijski službenici PS_________, u vezi s nasiljem u porodici odnosno s narušenim porodičnim odnosima, na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u izveštajnom periodu za tekući mesec 2017. godine.

1. Dana 22.11.2017. godine, u 07,15 časova, patrola PS ______ upućena je u _______, ul.____________ br. ___, odakle je pozivalo NN žensko lice i prijavilo svađu supružnika. U stanu broj ___, na navedenoj adresi, patrola je obavila razgovor sa Đ.D. rođ._______ godine, s prebivalištem na navedenoj adresi, koja je izjavila da duže vreme ima problema s nevenčanim suprugom Z.M., rođ. _______ godine, sa iste adrese, kao i da je u par navrata intervenisala patrola policije. Đ.D. je naizgled delovala uznemireno, ali nije imala vidne povrede. Takođe, izjavila je da je Z.M., u toku noći, čistio stan i da je tom prilikom lupao po stanu, te je na taj način uznemiravao ukućane, kao i da je nju vređao i optuživao da ga vara, zbog čega joj je polomio mobilni telefon i pretio joj da će je ubiti pištoljem. Đ.D. je pokazala mobilni telefon s pukotinom na ekranu i polomljenom plastikom u gornjem desnom uglu. Na pitanje gde je bilo mal. dete dok je Z.M. tokom noći čistio i lupao vratima, Đ.D. navodi da je dete bilo u svojoj sobi i da mu je ona puštala muziku kako bi što manje bio uznemiren ponašanjem Z.M. Obavljen je i razgovor sa Z.M. koji je negirao navode Đ.D. i izjavio da joj nije pretio, niti ju je fizički napadao, već je optužioĐ.D. da namerno baca prašinu po stanu, što njemu smeta zbog zdravstvenih razloga, te da je zato više puta u toku noći čistio stan. Patroli je naloženo da proba da pronađe nekog iz komšiluka ko bi mogao da pruži dodatna obaveštenja, s obzirom na to što je prijava bila anonimna. Z.M. je doveden u PS i s njim je obavljen razgovor, uzeta je izjava i sačinjen je zapisnik o izjašnjenju. Razgovor je obavljen i sa D.Đ., o okolnostima događaja i od nje je uzeta službena beleška o obaveštenju primljenom od građana. Procenom rizika, utvrđeno da je bilo ranijih intervencija, da je Z.M. prekršajno kažnjavan za prekršaj ZJRM, da je kod D.Đ. uočljiv strah, da se nalaze na evidenciji CSR-a zbog poremećenih porodičnih odnosa, da u porodici postoji mal. dete od tri (3) godine, koje je bilo u stanu prilikom nasilnog događaja, da postoje finansijski problemi, da postoji sumnja na mentalne bolesti, da postoji ljubomora. O događaju je obaveštena dežurna zamenica OJT-a _________, koja se izjasnila da se lice zadrži po članu 294. ZKP-a, u vezi s članom 211. stav 1. tačka 2. ZKP-a, zbog k.d. nasilje u porodici iz člana 194/1 KZ-a.

Podaci kojima raspolaže PS ________: Proverom putem JIS MUP-a Re- publike Srbije, ustanovljeno je da je lice Z.M. prekršajno osuđivano, a da lice D.Đ. nije evidentirano; lica nemaju oružje u legalnom posedu. Proverom putem aplikacije elektronskog događaja, ustanovljeno je da je bilo ranijih prijava, po kojima su postupali policijski službenici PS __________, zato što je D.Đ. bacala prašinu po kući, što je smetalo Z.M.

Takođe, patrola je po nalogu dežurne radnice za NUP obavila razgovor s komšijama. Većina njih navodi da im ništa nije poznato, ali je A.S. s prvog sprata rekla da je čula plač deteta i neko lupanje, ali da se ubrzo potom čula i muzika, tako da je najpre pomislila da neko nešto slavi. Tek kada je videla da dolazi policija, shvatila je da ipak nije slavlje u pitanju. Takođe, komšija N.O., koji živi u zgradi preko puta zgrade Z.M. D.Đ., navodi da često sedi na terasi i puši, te da je primetio da je u stanu preko puta njegovog stana muškarac vikao i mlatio nekom motkom/metlom ili nečim sličnim, dok je ženska osoba pokušavala nešto da objasni. Nije čuo o čemu pričaju, ali je prizor delovao „napeto” toliko da se čak u jednom trenutku zapitao hoće li muškarac udariti ženu tom metlom.

2. Policijski službenici PS ________ uhapsili su i na osnovu člana 294 stav 1 ZKP-a doneli rešenje o zadržavanju M.S., od oca Č., rođenog ______. godine, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici iz člana 194/1. NN lice, dana 29.11.2017. godine, u 19,00 časova, prijavljuje buku i galamu u ________ ul._______. Upućena je patrola koja je dolaskom na lice mesta, u ul. ___________ br. ___, zatekla lica M.S., JMBG __________, s prijavljenim prebivalištem na gorenavedenoj adresi, kontakt telefon 060/__________, njenog supruga M.Sl., JMBG ______________, s prijavljenim prebivalištem na gorenavedenoj adresi, kontakt telefon 060/____ i njihovog maloletnog sina M.L., rođ. 2004. godine. U razgovoru obavljenom sa M.Sl. i M.S., patrola je ustanovila da je M.Sl. spavala kod kuće, jer ju je bolela glava, te da je M.S., kad je došao, oko 18,40 časova, skočio na nju dok je ležala na krevetu u dnevnom boravku, više puta je napadajući rečima: „kurvo”, „jebem ti mater, šta si ti doprinela ovoj kući”, uz pretnje da će je ubiti. Nakon verbalne rasprave, rukama ju je ogrebao po vratu i licu, bacao je hranu po dnevnoj sobi, prevrnuo je krevet u dnevnoj sobi, nasrtao na M.Sl., pri čemu se maloletni sin M.L. takođe sve vreme nalazio tu i razdvajao oca od majke, da je ne bi tukao. M.Sl. je izjavila da ovo nije prvi put, da se takvi događaji ponavljaju i da je M.S. već duže maltretira. M.Sl. je upućena da se  javi u dežurni KBC, radi konstatovanja povreda i da nakon toga dostavi lekarski izveštaj u PS _________. O događaju je obaveštena krim. radnica za nasilje u porodici, koja je prenela informaciju da se lice M.S. dovede u PS ________, a da se M.Sl. uputi da sama dođe u PS _______, gde će se nastaviti dalji rad. OZSK: Sa M.Sl. je obavljen razgovor, od nje je uzeta službena beleška o obaveštenju primljenom od građana. M.Sl. je imala vidne povrede na sebi, te je upućena na lekarski pregled radi konstovanja povreda. Lice je fotografisao krim. tehničar. Procenom rizika, utvrđeno je da je lice M.S. već vršilo nasilje, da je policija intervenisala više puta, da je pisana krivična prijava za isto kriv.delo, da je lice osuđivano i za krivično i za prekršajno delo, da je mal. dete bilo prisutno i da je moglo biti povređeno, da postoji pretnja ubistvom, da ima telesnih povreda, da je uočljiv strah žrtve. O događaju je obaveštena dež. Zamenica OJT __________, koja se izjasnila da licu treba da se odredi zadržavanje do 48 časova, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici iz člana 194. stav 1. KZ-a, te je lice zadržano, u skladu sa odredbama ZKP-a. U prisustvu branioca po službenoj dužnosti ________, licu je određeno zadržavanje. KU — ______/2017, KT — _____/17.

Podaci kojima raspolaže PS __________: Proverom putem JIS MUP-a Republike Srbije, ustanovljeno je da lica ne poseduju oružje u legalnom posedu, kao i to da M.Sl. nije evidentirana, a da M.S. prolazi krivično i prekršajno. Uvidom u elektronski dnevnik događaja, policijski službenici su intervenisali kod date porodice, u vezi s nasiljem u porodici. M.S. je 2016. godine pisana krivična prijava za nasilje u porodici iz člana 194. stav 1. KZ-a. Prolazi JRM za vršenje nasilja nad suprugom.

3. P.T., od oca S., rođ. ____, iz __________ ul. ______, dana 05.12.2017. godine, u 10.10 časova, pristupila u PS ____________ i prijavila da je uznemirava bivši dečko T.N. Ona navodi da je tri meseca bila u emotivnoj vezi sa T. N., da zna da živi negde u ______, ali da ne zna i naziv ulice. Vezu sa T.N. je prekinula pre mesec dana, ali T.N. to ne želi da prihvati. Od kada mu je rekla da ne želi da bude više s njim, on joj konstantno šalje SMS poruke, kontaktira s njom putem Fejsbuka, zove je telefonom. U SMS porukama je naziva pogrdnim imenima, govori joj da je kurva, drolja, da je prosta i glupa, a zatim da mu nedostaje i da ne shvata koliko je bila srećna što je on bio s njom i slično. P.T. dodaje da je ona to ignorisala, da ga je pre par dana blokirala na Fejsbuku, ali da je jutros na zidu zgrade, gde živi s roditeljima, osvanuo veliki natpis „Ovde živi kurva!”, ispisan crvenim auto-lakom. Ovo ju je uplašilo, jer zna da je to napisao njen bivši dečko, kog je iznerviralo to što je prekinula vezu s njim, a verovatno i to što ga je „blokirala” na Fejsbuku. Dodaje i da je jutros s nepoznatog broja primila fotografiju na kojoj se nalazi ovaj natpis na njenoj zgradi. P.T. navodi da se boji T.N. i moli policiju da je zaštiti od njega. OZSK: Istog dana, 05.12.2017. god., oko 13:00 časova, u PS __________, pristupio je T.N., od majke M., rođ. ______, s prebivalištem u ______, mesto ______ ul. _________, s kojim je obavljen razgovor, te je sačinjen zapisnik o izjašnjenu. Procenom rizika, utvđeno je da postoje ljubomora, uznemiravanje, proganjanje, strah žrtve, raskid partnerske veze. Naređenjem, izrečena je hitna mera zabrana prilaska i komuniciranja sa oštećenom u trajanju 48 časova, koja se računa od 20:00 časova. Sud je hitnu meru produžio. O događaju je obavešten i dež. tužilac koji je naložio da se izuzme sadržaj iz mobilnog telefona žrtve i da se uz izveštaj dostavi tužilaštvu radi daljeg rada i odluke. Izveštaj i izvod o sadržaju telefona žrtve dostavljeni su OJT-u na dalju nadležnost i postupanje, a procena rizika dostavljena je Grupi za koordinaciju i saradnju.

Podaci kojima raspolaže PS ______________: Proverom u službenoj evi- denciji, ustanovljeno je da je T.N. evidentiran krivično samo za krivično delo protiv imovine, da P.T. nije evidentirana, da nemaju oružje u legalnom posedu, kao i to da do sada nije bilo evidentiranih događaja/intervencija. T.N. prolazi za k.d. 204 KZ-a RS.

4. Za predmet koji je bio na Grupi 03.08.2017. godine, obavljen je razgovor sa V.Lj. koji navodi da se odselio iz kuće svojih roditelja, ali da od mlađe braće zna da njihov otac i dalje konzumira alkohol i da je tenzija kod kuće sve veća…. (itd.)

podnosilac izveštaja

NAČELNIK PS

________________________

ml. policajac 1. kl.

glavni policijski savetnik

________________________

*Tekst je preuzet iz zbirke Predlog za unapređivanje rada grupe za koordinaciju i saradnju u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Back To Top