skip to Main Content

Жртва насиља увек у фокусу

У фокусу пажње друштвених чинилаца увек мора да буде жртва насиља и неопходно јој је пружити сва неопходна обавештења, међу којима је и оно када починилац насиља излази из затвора или на условни отпуст, с обзиром на то да се само на тај начин може осигурати њена потпуна и свеобухватна заштита.
То је истакуто на једнодневном семинару у Пироту „Мултисекторском сарадњом у борби против насиља у породици“, који је од почетка 2019. године, као трећи у низу одржало Министарство правде, уз подршку УНДП-а и УНФП-а.
Представница Министарства правде Горјана Мирчић Чалуковић, у току рада на студији случаја пред око 50 учесника, истакла је да свако у свом послу носи део ризика на себе, како полиција, тако и центри за социјални рад и тужилаштва, али и нагласила да је најбитније да свако у свом домену и у сваком конкретном случају предузме све мере које би се по закону могле предузети.

„Само тада се може сматрати да се урадило све што је неоходно да се жртви пружи заштита, без обзира да ли смо је онажели или не да учествује у поступку“, рекла је Мирчић Чалуковић.
Учесници семинара активно су узели учешће у дискусији, постављали питања, давали своје предлоге и сугестије и сви су се сагласили да се насиље не може спречити уколико целокупна заједница не ради на његовом спречавању, те да је потребно да сви заједно као тим, као и свако у свом домену и у професији којом се бави да јасан сигнал да се насиље неће толерисати.

Семинару, који је организован у оквиру заједничког пројекта УН и Владе Републике Србије „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији“, присуствовали су представници Републичког јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, те представници Основног јавног тужилаштва у Пироту, Вишег јавног тужилаштва у Пироту, Основног суда у Пироту, Основног суда у Димитровграду, Прекршајног суда у Пироту, Националне службе за запошљавање из Пирота, Димитровграда, Дома здравља Пирот, Бабушница, Бела Паланка, представници предшколских и школских установа из Пирота, Димитровграда, Беле Паланке, Бабушнице, Центра за социјални рад Пирот, Димитровград, Бабушница, Бела Паланка као и полицијски службеници ПС Пирот и ПС Димитровград.

Back To Top