skip to Main Content

Žrtva nasilja uvek u fokusu

U fokusu pažnje društvenih činilaca uvek mora da bude žrtva nasilja i neophodno joj je pružiti sva neophodna obaveštenja, među kojima je i ono kada počinilac nasilja izlazi iz zatvora ili na uslovni otpust, s obzirom na to da se samo na taj način može osigurati njena potpuna i sveobuhvatna zaštita.
To je istakuto na jednodnevnom seminaru u Pirotu „Multisektorskom saradnjom u borbi protiv nasilja u porodici“, koji je od početka 2019. godine, kao treći u nizu održalo Ministarstvo pravde, uz podršku UNDP-a i UNFP-a.
Predstavnica Ministarstva pravde Gorjana Mirčić Čaluković, u toku rada na studiji slučaja pred oko 50 učesnika, istakla je da svako u svom poslu nosi deo rizika na sebe, kako policija, tako i centri za socijalni rad i tužilaštva, ali i naglasila da je najbitnije da svako u svom domenu i u svakom konkretnom slučaju preduzme sve mere koje bi se po zakonu mogle preduzeti.

„Samo tada se može smatrati da se uradilo sve što je neohodno da se žrtvi pruži zaštita, bez obzira da li smo je onaželi ili ne da učestvuje u postupku“, rekla je Mirčić Čaluković.
Učesnici seminara aktivno su uzeli učešće u diskusiji, postavljali pitanja, davali svoje predloge i sugestije i svi su se saglasili da se nasilje ne može sprečiti ukoliko celokupna zajednica ne radi na njegovom sprečavanju, te da je potrebno da svi zajedno kao tim, kao i svako u svom domenu i u profesiji kojom se bavi da jasan signal da se nasilje neće tolerisati.

Seminaru, koji je organizovan u okviru zajedničkog projekta UN i Vlade Republike Srbije „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji“, prisustvovali su predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu, Višeg javnog tužilaštva u Pirotu, Osnovnog suda u Pirotu, Osnovnog suda u Dimitrovgradu, Prekršajnog suda u Pirotu, Nacionalne službe za zapošljavanje iz Pirota, Dimitrovgrada, Doma zdravlja Pirot, Babušnica, Bela Palanka, predstavnici predškolskih i školskih ustanova iz Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice, Centra za socijalni rad Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Bela Palanka kao i policijski službenici PS Pirot i PS Dimitrovgrad.

Back To Top