skip to Main Content

Жртвама насиља неопходно боље повезивање локалних надлежних органа

Жртви насиља веома је тешко да изађе из круга насиља, често код прве препреке одустане и зато је неопходно да сви надлежни државни органи и установе, као и друге организације које пружају помоћ и подршку жртвама насиља буду повезни и добро координисани на локалном нивоу.
То је истакнуто на семинару “Локални мултисекторски одговор на родно засновано насиље”, одржаном на Копаонику, током ког је више пута указано на повезивања унутар локалне заједнице, будући да се само повезивањем свих релевантних институција може пружити адекватна, целовита и благовремена заштита жртви насиља, управо како се то наводи и у Закону о спречавању насиља у породици.
Нужно је схватити да све надлежне установе морају бити у стању да одговоре свим обавезама које су предвиђене нормативним оквиром Републике Србије, како би адекватно заштитиле жртве насиља у породици, сагласили су се учесници семинара који је организовала НВО „Културни центар ДамаД“, уз подршку Града Новог Пазара и Холандске амбасаде кроз МАТРА програм.
„Не може се изоловано посматрати један догађај, да бисмо одговорили својим обавезама и жртви насиља пружили адекватну, благовремену и целовиту заштиту, нужно је увек посматрати ширу слику, а то је једино могуће кроз мулисекторску сарадњу“, нагласила је представница Министарства правде Горјана Мирчић Чалуковић.
Она је објаснила да је веома важно веровати жртви, да она никад не лаже, али да понекад није у стању да искаже све што осећа, некад из страха, некад због осећаја стида, некад због бојазни од осуде средине, па и самог учиниоца насиља.
Жртва се не сме кривити, јер би и она највише волела да је у својој кући и да живи мирно, а не да одлази од институције до институције тражећи помоћ. Такође, истакла је Мирчић Чалуковић, жртва насиља не тражи да професионалци раде ван оквира посла, него само оно што јесте у оквиру њиховог посла.
„Свака жртва је различит људски живот, то професионалци морају имати у виду, те према свакој жртви морају имати индивидуални приступ. Жртва насиља у породици је особа под траумом, њен ток мисли се битно разликује од мисли особе која нема трауматична искутва, у једном тренутку себе види на један начин, у другом на други, због тога жртву насиља не можемо „хватати“ за сваку реч, а у односу на оно што је рекла другом приликом, јер је опет у том тренутку тако видела себе и можда освестила неки нови детаљ“, рекла је представница Министарства правде Србије.
На семинару одржана је „Радионица 1“ чији је циљ био упознавање с врстама тимског рада, са стиловима руковођења, карактеристикама ефективног тимског рада и препрекама у тимском раду, са основним препорукама за мултидисциплинарне тимове у раду са жртвама родно заснованог насиља, те препознавање властитих мотива и ограничења за тимски рад.
Други дан семинара започео је панелом о правним и стратешким оквирима у Србији и посебним протоколима који се односе на спречавање насиља, како би се боље упознао правни оквир везан за родно засновано насиље и разумевање обавеза државе према међународним законима.
Потом, одржане су још три радионице које је водила Горјана Мирчић Чалуковић, а односиле су се на мултисекторску сарадњу као заједнички одговор на насиље у породици кроз национални законодавни оквир посматран кроз рад Групе за координацију и сарадњу и лица именована за везу,
На семинару су учествовали представници Кабинета градоначелника Града Новог Пазара, Градске управе, Прекршајног суда, Вишег суда и Основног јавног тужилаштва у Новом Пазару, Света за родну равноправност, Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Дома здравља, Хитне службе, Предшколске установе „Младост“, ОШ „Стефан Немања“, ОШ „Јошаница“, Техничке школе, Гимназије, Интернационалног универзитета, Државног универзитета, Удружења психолога, Канцеларије за младе, Санџачког одбора за заштиту људских права и слобода, Урбан-ИН, Дневног листа “Данас” и ТВ Санџак.

Back To Top