skip to Main Content

Државни секретар Илић: Препознај и пријави насиље

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић учествовао је у дебати „Насиље над женама и девојчицама у Србији – између обавеза и реалности“ и истакао да главна порука друге године примене Закона о спречавању насиља у породици мора бити – Препознај и пријави насиље.
Илић је подсетио да је прошле године основна порука примене Закона о спречавању насиља у породици била да насилник не сме да остане код куће, а да 2018, када се улази у другу годину примене тог закона, порука мора бити – Препознај и пријави насиље.
„И та порука једнако је упућена и свим државним органима и свим грађанима. Државним органима- да препознају, да се баве овом темом, да за њих случај насиља није само предмет, а с друге стране, један велики апел грађанима да пријаве насиље, јер углавном долази до најтрагичнијих ситуација, смрти жена, онда када средина која је видела и препознала насиље, није га пријавила“, рекао је Илић, на дебати, коју реализују УНИЦЕФ, УН Wомен, УНФПА и УНДП, у партнерству са Владом Репубике Србије, уз подршку Владе Шведске.
Он је посебно подвукао да је сваком пријавом насиља могућ спас неког живота и да се поставља питање – колико је заправо живота тим законом спашено и да се у том контексту може говорити о успеху Закона о спречавању насиља у породици.
Он наглашава да је закон постигао да државни органи много боље третирају пријављено насиље, као и да систем боље препознаје злоупотребу пријаве, али са друге стране, и даље постоје случајеви убијених жена, што указује да и даље постоје одређени делови наше земље у којима друштво не препознаје насиље као на нешто на шта се мора реаговати и што се мора пријавити надлежним органима.

Back To Top