skip to Main Content

Врање: Мултисекторском сарадњом против насиља у породици

Министарство правде наставило је активности у циљу што боље имплементације Закона о спречавању насиља у породици и реализовало је циклус радионица „Мултисекторском сарадњом против насиља у породици”, намењене за подручја Основног јавног тужилаштва у Врању, Владичином Хану и Пироту.
Представница Министарства правде Горјана Мирчић Чалуковић рекла је у Врању да сви имамо обавезу да пружимо заштиту и подршку жртви и да смо сви одговорни, свако у границама своје надлежности.
„Сви државни органи и установе су дужни да предузму све расположиве мере предвиђене законским оквиром и да сарађују са представницима других државних органа и установа, као и са представницима цивилног сектора. То је једини исправан начин поступања“, истакла је Мирчић Чалуковић.

Приликом студије случаја, Мирчић Чалуковић је подсетила учеснике на безбедносне ризике и додала да се хитност поступка мора усклађивати са проценом опасности, односно са проценом ризика, ситуације и угрожености жртве.
Процена ризика је кључна, напоменула је Мирчић Чалуковић и додала да планиране мере морају бити усклађени са проценом.

На семинару, организованом у оквиру заједничког пројекта УН и Владе Републике Србије „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији“, говорила је и консултанткиња Уједињених нација, психолошкиња Јеца Недељков, а учествовали су представници Основног јавног тужилаштва у Врању са одељењем у Бујановцу, Вишег јвног тужилаштв у Врању, Основног суда у Врању, Прекршајног суда у Врању, Националне службе за запошљавање у Врању и Бујановцу, Центра за социјални рад Бујановац и Тговиште, Дома здравља Врање и Трговиште, представници предшколских и школских установа у Врању, као и представнице НВО Одбора за људска права – СОС Врање.

Програм се реализује у сарадњи са међународним организацијама Уједињених нација – УНДП и УНФПА, а подршку су дали и представници оперативног тима Савета за сузбијање насиља у породици који су присуствовали радионицима и то из Министарства унутрашњих послова, Републичког јавног тужилаштва, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства просвете.

Back To Top