skip to Main Content

Тренинг о родној равноправности и родно заснованом насиљу

Дана 16. и 17. септембра 2024. године у Прекршајном суду у Београду у организацији Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) – канцеларије у Републици Србији и Правосудне академије, уз подршку Министарства правде, организована је дводневна обука „ Родна равноправност и родно засновано насиље“.

На тренингу се присутнима испред Министарства правде уводним излагањем обратила Ивана Славнић, секретарка Савета за сузбијање насиља у породици,  која се овом приликом осврнула на успешну сарадњу коју Министарство правде већ годинама уназад има са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women),   у области заштите од породичног и родно заснованог насиља.

       Славнић је истакла да је сарадња са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у организовању ових тренинга изузетно важна за унапређивање родне равноправности с обзиром да је, како је навела, задатак свих нас да заједничким снагама искоренимо родну неједнакост која лежи у основи сваког родно заснованог насиља, и да у том погледу UN Women и Министарство правде  имају заједничке циљеве  који се односе на спречавање насиља према женама као и на ублажавање последица истог.

Секретарка Савета за сузбијање насиља у породици је додала  да из статистике примене Закона о спречавању насиља у породици, коју Министарство правде води и анализира на месечном нивоу на основу података Врховног јавног тужилштва, произилази  нераскидива веза родне равноправности и насиља у породици, које несразмерно више погађа жене него мушкарце, и да су жене највише изложене родно заснованом насиљу управо у оквиру породично партнерских односа, због чега , како је Славнић  на крају истакла , заштита жена од свих врста родно заснованог насиља  није само питање законодавних већ и целокупних промена у односу државе и друштва према женама и са тим у вези   Министарство правде ће и у будућности наставити са пружањем подршке свим надлежним институцијама које се баве препознавањем и спречавањем насиља у породици.

         Обука је организованa за полазнике почетне обуке Правосудне академије у оквиру пројекта „Сузбијање насиља над женама и девојчицама у Србији“који спроводи UN Women.

           Састанку је испред Министарства правде присуствовао и  Душан Станковић, виши судијски сарадник Вишег суда у Београду упућен у Министарство правде у одељење за сузбијање насиља у породици.

Back To Top