skip to Main Content

Родна равноправности и родно засновано насиље

Дана 3. и 4. октобра 2024. године у  организацији Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) – канцеларије у Републици Србији и Правосудне академије, уз подршку Министарства правде,  за представнике јавних тужилаштва на територији Аутономне Покрајине Војводине, организована је дводневна обука „ Родна равноправност и родно засновано насиље“.

На тренингу се присутнима уводним излагањем испред Министарства правде обратила Ивана Славнић, секретарка Савета за сузбијање насиља у породици,  која се овом приликом осврнула на велики значај организовања оваквих и сличних тренинга и специјализованих радионица, с обзиром да, како је Славнић навела, само добро обучени и сензибилисани професионалци могу ефикасно да препознају и спрече родно засновано насиље и насиље у породици и да у ситуацији насиља пронађу најбоље решења како би се на прави начин заштитио живот жртве.

 Славнић је истакла да је сарадња са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у организовању ових тренинга изузетно важна за унапређивање родне равноправности  с обзиром да се  корени насиља у породици налазе у култури којом доминира родна дискриминација и неједнак однос расподеле моћи између мушкараца и жена и да, у том погледу UN Women и Министарство правде,  имају заједничке циљеве који се односе на искорењивање предрасуда, обичаја као и родних стереотипа о инферионом положају жена у друштву .

Секретарка Савета за сузбијање насиља у породици је додала и  да се, с обзиром да насиље у породици несразмерно више погађа жене него мушкарце, ефикасна превенција родно заснованог насиља и насиља у породици може постићи првенствено превазилажењем културе насиља према женама и да ће  Министарство правде, самостално и у координацији са другим државним органима, како би се развила и одржала стручност у поступку заштите жртава насиља у породици и родно заснованог насиља, и у наредном периоду наставити са пружањем подршке у  организовању оваквих и  сличних обука и тренинга за тужиоце, судије али и за представнике других надлежних органа који примењују закон и штите жртве.

Циљ тренинга је био да се подигну капацитети тужитељки и тужилаца када је реч о повезаности родне равноправности и родно заснованог насиља у парничним и кривично правном поступку а теме које су обрађиване на обуци су биле родна равноправност и родно засновано насиље у пракси Врховног суда, основни концепти родне равноправности , родна равноправност у парничном поступку, јесмо ли равноправне – препреке и изазови, предиктна кривична дела као и тема фемицида.

Back To Top