skip to Main Content

Радионице намењене судијама прекршајних судова на тему : „Одговор правосуђа на родно засновано насиље , насиље према женама и насиље у породици“

Министарство правде је партнерству са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), као једну од својих активности, наставило да у 2024. години организује радионице намењене судијама прекршајних судова на тему: “ Одговор правосуђа на родно засновано насиље, насиље према женама и насиље у породици“ .
Радионице су одржане дана 23. септембра и дана 1. октобра 2024. годину у Крагујевцу и Нишу и окупиле су око 60 учесника, судија прекршајних судова и судијских сарадника из двадесет два прекршајна суда са подручја Прекршајног Апелациног суда, Одељења у Крагујевцу и Одељења овог суда у Нишу.


Предавачи на радионицама су били др Невена Петрушић, професорка Правног факултета Универзитета у Нишу и Мирослав Ракић, главни јавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Руми. Обука је била усмерена ка темама отклањања заблуда и предрасуда о насиљу у породици и насиљу према женама , међународним и домаћим стандардима заштите од насиља у породици као и изазовима које професионалци имају у примени Закона о спречавању насиља у породици.

На радионицама се, испред Министарства правде, уводним излагањем учесницима обратила Ивана Славнић, секретарка Савета за сузбијање насиља у породици, која је том приликом истакла да су применом Закона о спречавању насиља у породици и прописивањем прекршаја у чл. 36. овог закона, прекршајни судови добили нову, значајну улогу и постали надлежни у превенцији насиља у породици с обзиром да, како је Славнић навела, применом овог закона судије прекршајних судова осудом на казну затвора у одговарајућем трајању спречавају да лице које је прекршило изречену хитну меру понови насиље.
Секретарка Савета за сузбијање насиља у породици је напоменула да је Министарство правде препознало неопходност уједначавања судске праксе на територији Републике Србије када је у питању примена казнених одредаба овог закона због чега је акценат на овим радионицама био стављен на решавање спорних питања у примени Закона о спречавању насиља у породици када су у питању случајеви процесуирања кршења изречених хитних мера заштите.

Славнић је даље навела да је сврха одржавања радионица била инерактивност између судија прекршајних судова , главног јавног тужиоца и професорке,  у смислу размене мишљења, ставова као и активног разматрања свих спорних правних питања која  се јављају у примени Закона о спречавању насиља у породици и Закона о  прекршајима, као и у примени  других прописа којима је регулисана област родно заснованог насиља, насиља према женама и насиља у породици као и да ће сви одговори на постављене постојеће дилеме а који су дати на овим радионицама бити коришћени у даљем раду Министарства правде као својесврсне смернице за примену закона у области сузбијања насиља у породици и родно заснованог насиља.

Секретарка Савета за сузбијање насиља у породици је на крају излагања додала да је један од главних  циљева доношења Закона о спречавању насиља у породици  био да се спрече сви облици насиља у породици од и то већ од првог сазнања да оно може наступити и како би дејство овог закона заиста било потпуно предвиђена је прекршајна одговорност због чега су прекршајни судови изузетно значајни аспект у испуњењу тог циља,  и са тим у вези Министарство правде ће и у будућности наставити да спроводи обуке судија и тужилаца као и других представника институција који штите жртве и  примењују овај закон.  

Радионицама је испред Министарства правде присуствовао и  Душан Станковић, виши судијски сарадник упућен у Министарство правде, као представник тима за спречавање насиља у породици.

Back To Top