skip to Main Content

Међународни дан девојчица – Девојчице и визија њихове будућности у Републици Србији

11. октобра широм света обележава се Међународни дан девојчица поводом којег је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организовало скуп под називом „Девојчице и визија њихове будућности у Србији“.

Скуп је одржан у Дому Народне скушштине у форми друштвеног дијалога уз активно учешће 60 девојчица из недовољно развијених општина и градова, које су током друштвеног дијалога, свака из свог угла и угла општине из које долази, говориле о изазовима са којима се свакодневно суочавају,о томе шта им недостаје да имају сигурно и срећно детињство, о својим успесима, срећи и плановима за будућност у којој ће моћи максимално да искористе своје капацитете.

Скуп је отворила председница Владе АП Војводине Маја Гојковић а домаћин друштвеног дијалога је био министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, који је поручио да је брига о младима и стварање услова за њихово безбрижно детињство заједничка одговорност читавог друштва .

У друштвеном дијалогу учествовали су државни секретари и помоћници из више ресора Владе Републике Србије  као и представници других државних органа и институција , а на скупу су биле присутне и говориле девојчице из више општина и градова.

Испред Министарстве правде у друштвеном дијалогу су учествовале Снежана Радановић и Ивана Славнић.
Министарство правде ће и у будућности својим активностима наставити да се залаже за пуно остваривање принципа родне равноправности и за унапређивање положаја девојчица у свим сегментима друштва, са посебним акцентом на заштиту свих жена и девојчица од насиља у породици и родно заснованог насиља и једини прави пут је да искорењивањем родне неједнакости постанемо инклузивно друштво са једнаким могућностима за све грађанке и грађане Републике Србије.

Back To Top