skip to Main Content

За годину 44.728 пријављених случајева насиља у породици

У овој години у Србији је било 30 смртних случајева у насиљу у породици, од чега су 23 жене и седам мушкараца, а од 1. јуна лане до 30. јуна ове године, укупно је пријављено 44.728 случајева насиља у породици, речено је данас на конференцији за новинаре у Влади Србије.
После друге седнице Савета за сузбијање насиља у породици, на којој су разматрани резултати једногодишње примене Закона о спречавању насиља у породици, министарка правде Нела Кубуровић казала је да је број пријављених случајева насиља велики, али и да показује да су жртве охрабрене да насиље пријављују.
Кубуровић је навела да је у 16.185 случајева било предлога за изрицање мере приликом пријаве насиља, а да су судови усвојили продужење хитне мере на 30 дана у 15.617 сучаја, док је израђено 10.503 индивидуална плана за заштиту жртава, што, каже она, показује да су групе за координацију које су формиране разматрале појединачне случајеве.
“Као појединци имамо обавезу да пријављујемо насиље. Од 30 смртних случајева у 2018. години, само у три случаја смо имали пријаву насиља”, рекла је Кубуровић и истакла да насиље није приватна ствар.
Према њеним речима, 44.728 укупно пријављених случајева показује да се више не ћути о насиљу у породици.
Како каже, радило се и на едукацији и сарадњи са институцијама широм Србије, а резултати рада биће достављени Влади Србије у форми извештаја.
“Ми остајемо спремни да закон дорађујемо и да се са овим друштвеним проблемом боримо и даље”, истакла је Кубуровић.
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је полиција изрекла за годину дана укупно 28.026 мера, од тога 8.751 меру привременог удаљења учиниоца из стана, 19.275 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву и прилази јој, од чега су од стране судова имали продужетак мера у 15.373 случаја.
Говорећи о санкцијама, Стефановић је казао да постоје хитне мере где су полицијски службеници у великом броју случајева први који се срећу са починиоцима и жртвама насиља и изричу мере којима се ради пре свега на заштити жртве.
“Уочили смо одређене слабости, уочили смо да имамо потребу да имамо више обучених и полицијаца и тужилаца, не само оних који су уско обучени за случајеве насиља у породици, већ и свих других полицијских службеника, који могу доћи у контакт са оваквим случајевима”, казао је Стефановић.
Истакао је да је веома важна сарадња и са невладиним институцијама које се баве овим питањем, као и међуресорна сарадња са свим организацијама, од здравства, социјале, тужилаштва, полиције, до свих оних који хоће да се укључе у пружање подршке жртвама насиља.
“Подршка друштва је веома важна. Врло је важно да жртве знају да имају подршку, да знају да нису саме у свему томе што се дешава и да могу да рачунају на то да ће друштво стати иза њих и не само физички спречити да им неко нанесе физичку патњу или тешку телесну повреду, већ и у томе да ће их подржати у даљем животу”, казао је министар.
Превентива насиља је веома важна, наводи Стефановић, који је подсетио да је у основним школама прошле године почео циклусом предавања између којих је једна од тема супротстављање насиљу.
“Не можемо да кажемо да смо у потпуности задовољни, јер увек тежимо томе да не буде ниједна жртва, али има значајних напредака. Мислим да смо на крају почетка овог проблема и да смо прву фазу када смо имали ескалацију ових случајева завршили и сада идемо ка једном притиску да насиље у породици мора да се заустави, а да онда идемо ка потпуном искорењивању”, казао је Стефановић.
Наводећи да ово није лак посао и да постоји могућност пооштравања казни, Стефановић је рекао да је преко потребна и подршка целокупног друштва, те да нико не може рећи да то није његов проблем.
Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић рекао је да је држава решена да се избори са овим проблемом, те да су поред наведених укључени и Министарство здравља, просвете и културе.
“Сви смо заједно, јер је ово један о горућих проблема у друштву”, рекао је Ђорђевић.
Он је навео да је након два убиства у Центрима за социјални рад прошле године одлучено да се ти центри реформишу у четири фазе, те да је прва фаза завршена.
Министар је рекао да центри за социјални рад треба да буду активни будући да у њих долазе људи који имају проблем, а не из хира.
“Радићемо у другој половини ове године измене и допуне низа закона који се директно и индиректно тичу проблема насиља у породици, што ће утицати на смањење насиља, јер сви треба да се боримо против тога”, закључио је Ђорђевић.

Back To Top