skip to Main Content

Rodna ravnopravnosti i rodno zasnovano nasilje

Dana 3. i 4. oktobra 2024. godine u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) – kancelarije u Republici Srbiji i Pravosudne akademije, uz podršku Ministarstva pravde, za predstavnike javnih tužilaštva na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, organizovana je dvodnevna obuka „ Rodna ravnopravnost i rodno zasnovano nasilje“.
Na treningu se prisutnima uvodnim izlaganjem ispred Ministarstva pravde obratila Ivana Slavnić, sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, koja se ovom prilikom osvrnula na veliki značaj organizovanja ovakvih i sličnih treninga i specijalizovanih radionica, s obzirom da, kako je Slavnić navela, samo dobro obučeni i senzibilisani profesionalci mogu efikasno da prepoznaju i spreče rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici i da u situaciji nasilja pronađu najbolje rešenja kako bi se na pravi način zaštitio život žrtve.

Slavnić je istakla da je saradnja sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u organizovanju ovih treninga izuzetno važna za unapređivanje rodne ravnopravnosti s obzirom da se koreni nasilja u porodici nalaze u kulturi kojom dominira rodna diskriminacija i nejednak odnos raspodele moći između muškaraca i žena i da, u tom pogledu UN Women i Ministarstvo pravde, imaju zajedničke ciljeve koji se odnose na iskorenjivanje predrasuda, običaja kao i rodnih stereotipa o inferionom položaju žena u društvu .

Sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici je dodala i da se, s obzirom da nasilje u porodici nesrazmerno više pogađa žene nego muškarce, efikasna prevencija rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici može postići prvenstveno prevazilaženjem kulture nasilja prema ženama i da će Ministarstvo pravde, samostalno i u koordinaciji sa drugim državnim organima, kako bi se razvila i održala stručnost u postupku zaštite žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, i u narednom periodu nastaviti sa pružanjem podrške u organizovanju ovakvih i sličnih obuka i treninga za tužioce, sudije ali i za predstavnike drugih nadležnih organa koji primenjuju zakon i štite žrtve.

Cilj treninga je bio da se podignu kapaciteti tužiteljki i tužilaca kada je reč o povezanosti rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja u parničnim i krivično pravnom postupku a teme koje su obrađivane na obuci su bile rodna ravnopravnost i rodno zasnovano nasilje u praksi Vrhovnog suda, osnovni koncepti rodne ravnopravnosti , rodna ravnopravnost u parničnom postupku, jesmo li ravnopravne – prepreke i izazovi, prediktna krivična dela kao i tema femicida.

Back To Top