skip to Main Content

Međunarodni dan devojčica – Devojčice i vizija njihove budućnosti u Republici Srbiji

11. oktobra širom sveta obeležava se Međunarodni dan devojčica povodom kojeg je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo skup pod nazivom „Devojčice i vizija njihove budućnosti u Srbiji“.

Skup je održan u Domu Narodne skušštine u formi društvenog dijaloga uz aktivno učešće 60 devojčica iz nedovoljno razvijenih opština i gradova, koje su tokom društvenog dijaloga, svaka iz svog ugla i ugla opštine iz koje dolazi, govorile o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju,o tome šta im nedostaje da imaju sigurno i srećno detinjstvo, o svojim uspesima, sreći i planovima za budućnost u kojoj će moći maksimalno da iskoriste svoje kapacitete.

Skup je otvorila predsednica Vlade AP Vojvodine Maja Gojković a domaćin društvenog dijaloga je bio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je poručio da je briga o mladima i stvaranje uslova za njihovo bezbrižno detinjstvo zajednička odgovornost čitavog društva .
U društvenom dijalogu učestvovali su državni sekretari i pomoćnici iz više resora Vlade Republike Srbije kao i predstavnici drugih državnih organa i institucija , a na skupu su bile prisutne i govorile devojčice iz više opština i gradova.

Ispred Ministarstve pravde u društvenom dijalogu su učestvovale Snežana Radanović i Ivana Slavnić.
Ministarstvo pravde će i u budućnosti svojim aktivnostima nastaviti da se zalaže za puno ostvarivanje principa rodne ravnopravnosti i za unapređivanje položaja devojčica u svim segmentima društva, sa posebnim akcentom na zaštitu svih žena i devojčica od nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja i jedini pravi put je da iskorenjivanjem rodne nejednakosti postanemo inkluzivno društvo sa jednakim mogućnostima za sve građanke i građane Republike Srbije

Back To Top