skip to Main Content

Radionice namenjene sudijama prekršajnih sudova na temu : „Odgovor pravosuđa na rodno zasnovano nasilje , nasilje prema ženama i nasilje u porodici“

Ministarstvo pravde je partnerstvu sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), kao jednu od svojih aktivnosti, nastavilo da u 2024. godini organizuje radionice namenjene sudijama prekršajnih sudova na temu: “ Odgovor pravosuđa na rodno zasnovano nasilje, nasilje prema ženama i nasilje u porodici“ .
Radionice su održane dana 23. septembra i dana 1. oktobra 2024. godinu u Kragujevcu i Nišu i okupile su oko 60 učesnika, sudija prekršajnih sudova i sudijskih saradnika iz dvadeset dva prekršajna suda sa područja Prekršajnog Apelacinog suda, Odeljenja u Kragujevcu i Odeljenja ovog suda u Nišu.


Predavači na radionicama su bili dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i Miroslav Rakić, glavni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi. Obuka je bila usmerena ka temama otklanjanja zabluda i predrasuda o nasilju u porodici i nasilju prema ženama , međunarodnim i domaćim standardima zaštite od nasilja u porodici kao i izazovima koje profesionalci imaju u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Na radionicama se, ispred Ministarstva pravde, uvodnim izlaganjem učesnicima obratila Ivana Slavnić, sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, koja je tom prilikom istakla da su primenom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i propisivanjem prekršaja u čl. 36. ovog zakona, prekršajni sudovi dobili novu, značajnu ulogu i postali nadležni u prevenciji nasilja u porodici s obzirom da, kako je Slavnić navela, primenom ovog zakona sudije prekršajnih sudova osudom na kaznu zatvora u odgovarajućem trajanju sprečavaju da lice koje je prekršilo izrečenu hitnu meru ponovi nasilje.
Sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici je napomenula da je Ministarstvo pravde prepoznalo neophodnost ujednačavanja sudske prakse na teritoriji Republike Srbije kada je u pitanju primena kaznenih odredaba ovog zakona zbog čega je akcenat na ovim radionicama bio stavljen na rešavanje spornih pitanja u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kada su u pitanju slučajevi procesuiranja kršenja izrečenih hitnih mera zaštite.
Slavnić je dalje navela da je svrha održavanja radionica bila ineraktivnost između sudija prekršajnih sudova , glavnog javnog tužioca i profesorke, u smislu razmene mišljenja, stavova kao i aktivnog razmatranja svih spornih pravnih pitanja koja se javljaju u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i Zakona o prekršajima, kao i u primeni drugih propisa kojima je regulisana oblast rodno zasnovanog nasilja, nasilja prema ženama i nasilja u porodici kao i da će svi odgovori na postavljene postojeće dileme a koji su dati na ovim radionicama biti korišćeni u daljem radu Ministarstva pravde kao svojesvrsne smernice za primenu zakona u oblasti suzbijanja nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

Sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici je na kraju izlaganja dodala da je jedan od glavnih ciljeva donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici bio da se spreče svi oblici nasilja u porodici od i to već od prvog saznanja da ono može nastupiti i kako bi dejstvo ovog zakona zaista bilo potpuno predviđena je prekršajna odgovornost zbog čega su prekršajni sudovi izuzetno značajni aspekt u ispunjenju tog cilja, i sa tim u vezi Ministarstvo pravde će i u budućnosti nastaviti da sprovodi obuke sudija i tužilaca kao i drugih predstavnika institucija koji štite žrtve i primenjuju ovaj zakon.


Radionicama je ispred Ministarstva pravde prisustvovao i Dušan Stanković, viši sudijski saradnik upućen u Ministarstvo pravde, kao predstavnik tima za sprečavanje nasilja u porodici.

Back To Top