skip to Main Content

Trening o rodnoj ravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju

Dana 16. i 17. septembra 2024. godine u Prekršajnom sudu u Beogradu u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) – kancelarije u Republici Srbiji i Pravosudne akademije, uz podršku Ministarstva pravde, organizovana je dvodnevna obuka „ Rodna ravnopravnost i rodno zasnovano nasilje“.

Na treningu se prisutnima ispred Ministarstva pravde uvodnim izlaganjem obratila Ivana Slavnić, sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, koja se ovom prilikom osvrnula na uspešnu saradnju koju Ministarstvo pravde već godinama unazad ima sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u oblasti zaštite od porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.
Slavnić je istakla da je saradnja sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u organizovanju ovih treninga izuzetno važna za unapređivanje rodne ravnopravnosti s obzirom da je, kako je navela, zadatak svih nas da zajedničkim snagama iskorenimo rodnu nejednakost koja leži u osnovi svakog rodno zasnovanog nasilja, i da u tom pogledu UN Women i Ministarstvo pravde imaju zajedničke ciljeve koji se odnose na sprečavanje nasilja prema ženama kao i na ublažavanje posledica istog.

Sekretarka Saveta za suzbijanje nasilja u porodici je dodala da iz statistike primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koju Ministarstvo pravde vodi i analizira na mesečnom nivou na osnovu podataka Vrhovnog javnog tužilštva, proizilazi neraskidiva veza rodne ravnopravnosti i nasilja u porodici, koje nesrazmerno više pogađa žene nego muškarce, i da su žene najviše izložene rodno zasnovanom nasilju upravo u okviru porodično partnerskih odnosa, zbog čega , kako je Slavnić na kraju istakla , zaštita žena od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja nije samo pitanje zakonodavnih već i celokupnih promena u odnosu države i društva prema ženama i sa tim u vezi Ministarstvo pravde će i u budućnosti nastaviti sa pružanjem podrške svim nadležnim institucijama koje se bave prepoznavanjem i sprečavanjem nasilja u porodici.

Obuka je organizovana za polaznike početne obuke Pravosudne akademije u okviru projekta „Suzbijanje nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji“ koji sprovodi UN Women.

Sastanku je ispred Ministarstva pravde prisustvovao i Dušan Stanković, viši sudijski saradnik Višeg suda u Beogradu upućen u Ministarstvo pravde u odeljenje za suzbijanje nasilja u porodici.

     
Back To Top